De Craciun






De Craciun



Una dintre cele mai frumoase seri din an, se apropie cu pasi repezi. O seara speciala in care dorim sa fim mai frumoase, mai elegante, mai vesele, mai fericite.










Click pe fotografii pentru a le mari! 
Un machiaj festiv, realizat in culorile Craciunului – verde, auriu si rosu.
Aveti curaj sa straluciti!
















Semnificatia culorilor de Craciun

V-ati intrebat vreodata de ce rosu, verde sau auriu sunt considerate culorile Craciunului? Sa fi fost culorile Craciunului inspirate de personajele de vacanta sau de decoratiunile festive? Rosul sa provina de la nasul lui Rudolf sau costumul lui Mos Craciun, iar vedele a fost inspirat de elfii lui Mos Craciun sau de crengutele de brad   impodobite.  


Culoarea rosu
Chiar daca e vorba de Nasterea Domnului, si nu de crucificare, rosul simbolizeaza in primul rand sangele lui Iisus, ca si de Paste.
In plus, culoarea rosu mai este asociata cu iubirea neconditionata, energia si bucuria acestei sarbatori.
Rosu este si culoarea focului, purtand in ea caldura. Intrucat folosit in exces rosul poate crea nervozitate, este bine ca atunci cand e culoarea predominanta de Craciun, sa fie asociat si cu alte culori mai blande.
Din punct de vedere psihologic, culoarea rosu detine mai multe semnificatii - sanatate, furie, iubire, pasiune, sacrificiu, pericol si curaj.

Culoarea verde
Traditia crestina ne invata ca in jurul secolului IV, atunci cand Bisericile au inceput sa sarbatoreasca nasterea lui Hristos pe 25 decembrie, multi crestini si-au impodobit casele cu ramuri de brad. Astfel, culoarea verde a fost asociata nasterii lui Hristos, este simbolul re-nasterii si a vietii vesnice, a vietii care ramane vibrante, chiar si in conditii dificile, dar este si culoarea  altor plante folosite pentru decorarea locuintei pe timp de iarna pentru a inveseli atmosfera: vasc si ilice (ilex). Acestea amintesc ca va urma primavara dupa trecerea iernii, oricat de grea si rece ar fi. In plus, verdele este o culoare relaxanta, ce simbolizeaza natura si fertilitatea.
Asocierea culorii verde cu rosu de Craciun este o forma de echilibru si exprima speranta iertarii pacatelor prin sacrificiul lui Iisus.
In antichitate, romanii faceau schimb de crengute verzi in luna ianuarie ca semn aducator de noroc, iar egiptenii aduceau in casa frunze de palmier in cadrul sarbatorilor de iarna.
Asemanator culorii rosu, verdele detine si el multiple semnificatii. Acesta poate reprezenta fertilitate, speranta si ecologie. In acelasi timp, culoarea verde are si o conotatie negativa, cum ar fi de otrava, rautate, individe si chiar moarte.


Culoarea auriu
Auriul simbolizeaza soarele si lumina, atat de necesare pe timp de iarna, iar alaturi de rosu, auriul da o nota de caldura. Auriul mai simbolizeaza si bogatia, iar aurul a fost unul din cadourile pe care le-a primit Iisus la nastere de la cei 3 magi. In plus, este asociat si cu steaua calauzitoare. Includerea auriului in paleta de culori de Craciun este semn al curajului, al increderii si se spune ca ar proteja sanatatea tuturor din casa.

Culoarea   argintiu
Ca si auriul, argintiul simbolizeaza bogatie, dar este o culoare mai rece. Se foloseste de Craciun pentu ca reprezinta cuvintele lui Dumnezeu in religia crestina, dar si claritate, viziune si stralucire. Culoarea Lunii, argintiul are un efect de calm, hranind rabdarea si perseverenta familiei.

Albul
Albul este deseori asociat cu puritatea, pacea si renasterea, dar motivatia unui Craciun alb de poveste este, fara indoiala, zapada! La asta se adauga barba Mosului si vesmintele albe ale ingerilor, desigur. In traditia crestina, albul reprezinta lumina pe care Iisus a adus-o pe lume. Din punct de vedere cromatic, albul inmoaie culorile traditionale inchise: rosu si verde, armonizandu-le.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu