Vitaminele – raspunzatoare pentru frumusete si sanatate (I)

Vitaminele – raspunzatoare pentru frumusete si sanatate (I)

Vitaminele, numite si „factorii accesorii ai nutritiei”, sunt indispensabile functionarii organismului.

Vitaminele, denumite de obicei printr-o litera a alfabetului, se impart, dupa solubilitatea lor in apa sau uleiuri, in:
·         Vitamine hidrosolubile – vitaminele din grupa B, vitaminele C, H si P

·         Vitamine liposolubile – vitaminele A, D, E, F, K.

Vitamina A
Este esentiala pentru mentinerea integritatii si sanatatii tegumentelor si mucoaselor, dar are si importanta in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor.
Se gaseste in: morcovi, urzici, spanac, ardei gras rosu, cartofi dulci, salata, patrunjel, ficat, untura de peste, oua, mango.
Lipsa ei produce uscarea pielii, schimbari ale tenului, caderea parului, tulburari de vedere.

Vitamina B1
Este folosita pentru actiunea ei nespecifica asupra sistemului nervos central si periferic, caruia ii asigura o functionare normala.
Se gaseste in drojdia de bere, germenii de grau, tarate, paine, nuci, orezul nedecordicat, fasole carne.
Semnele lipsei vitaminei B1 sunt agresivitate, lipsa poftei de mancare, stari depresive, dereglari ale ritmului cardiac, dificultate de concentrare, oboseala, furnicaturi in brate si picioare, nervozitate, tulburari ale somnului.










Vitamina B2

Are un rol important in metabolismul proteinelor, grasimilor, dar cu precadere al glucidelor – scade glicemia, in procesul normal al vederii, ajuta la mentinerea unui aspect sanatos al pielii, parului si unghiilor.
Se gaseste in ficat, rinichi, carne de vita, oua, lactate, cereale, brocolli, spanac.
Semnele care indica carenta de vitamina B2: limba inflamata,  crapaturi in colturile gurii si la buze, coji galbui pe mucoasa buzelor,  senzatia de nisip sub pleoape, pupilele dilatate si o sensibilitate anormala la lumina, descuamari ale pielii la nas, gura, frunte si urechi, cataracta.

Vitamina B6
Vitamina B6 joaca un rol esential in intarirea imunitatii, produce anticorpi, protejeaza pielea, previne afectiunile cardiovasculare, este un stimulent muscular si un factor de crestere, intervine in buna functionare a sistemului nervos.
Sursele de vitamina  B6 sunt  drojdia de bere, cerealele integrale, laptele, ouale, organele de vita, pestele, nucile, arahidele, legumele verzi, bananele, avocado, varza, pepenii.
Lipsa acesteia duce la depresie, scaderea imunitatii, anemie, scadere in greutate, senzatie de voma.








Vitamina B12
Joaca un rol important in buna functionare a sistemului nervos, are functia de dezvoltare de cellule rosii in sange, actioneaza benefic asupra functionarii tractului gastrointestinal, participa la metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor.
Se gaseste in carnea de pui, vita, porc, oua, lapte si produse lactate, scoici, somon, cod.
Deficitul de vitamina B12 produce anemie, oboseala, probleme cu memoria, nervozitate, palpitatii, constipatie.










Vitamina C
Este un puternic antioxidant, are actiune antiinfectioasa, tonifianta, este necesara in formarea colagenului, o proteina care da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor, echilibreaza sistemul imunitar, accelereaza vindecarea ranilor si regenerarea tesuturilor, incetineste procesul de imbatranire.
Surse de vitamina C: macese, catina, lamai, portocale, kiwi, mere, patrunjel, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, spanac, cartofi.
Lipsa vitaminei C duce la anemie, sangerari nazale, pierderea poftei de mancare, oboseala, slabiciune, piele uscata, osteoporoza.

Va urma… 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu