Sanatate si frumusete....de vanzare la piata!
Creme scumpe cu tot felul de ingrediente mai usor sau mai
greu de pronuntat, tratamente cosmetice cu tot felul de produse minune dar care
atarna greu la buzunar....O alternativa ieftina si sigura? Fructele si legumele.
Datorita proprietatilor chimice, fructele si legumele
sunt mijloace de mentinere a tineretii si frumusetii si pot fi folosite in
scopul improspatarii, rehidratarii, tonifierii si catifelarii tenului.
Parfumatele piersici, datorita proprietatilor tonifiante
si hidratante sunt indicate in cazul tenurilor ofilite si sensibile.
Pentru tenul seboreic ce prezinta comedoane si tendinta
la acnee, se poate folosi sucul de piersici - inchide porii, hraneste tenul si
ii confera luminozitate sau direct pulpa
fructei - piersica se rupe in doua, se inlatura samburele, se zdrobeste si apoi
se freaca pe fata. Sucul si partea carnoasa se mentin pe fata pana se usuca
dupa care se clatesc cu apa calduta sau infuzie de plante (musetel sau
galbenele).
Pentru ten normal sau uscat se poate folosi o masca
obtinuta dintr-o jumătate de piersică pasată, două linguriţe
de smântână şi două linguriţe de miere. Se aplică pe faţă şi se îndepărtează
după aproximativ 20 de minute, cu apa calduta.
Atentie
insa, datorita perisorilor de pe suprafata, piericile pot determina aparitia
diverselor dermite puriginoase, de aceea pielita trebuie curatata cu mare
atentie de pe fruct.
Piersicile
pot determina reactii alergice la persoanele predispuse la astfel de
manifestari.
Caisele, mai ales cele bine coapte, datorita
proprietatilor hranitoare si tonifiante (avand continut bogat in vitamina A in
stare naturala) pot fi folosite in cazul tenurilor lipsite de suplete si
prospetime, ajuta la diminuarea petelor si atenueaza ridurile fine.
La fel ca si piersicile se pot combina cu o lingurita de
miere (masca pentru ten normal si ten uscat), se pot folosi ca atare (pulpa
zdrobita aplicata direct pe fata curata, pentru tenul gras).
Samburii
de caise sunt bogaţi în Omega 9, Omega 6, potasiu, precum şi in vitaminele A, C
şi E si conţin ulei în proporţie de 40-50%. Însă nu orice fel de ulei, ci unul
care deţine trei proprietăţi esenţiale: este hidratant, hrănitor şi
echilibrant! Potrivit atât pentru păr, cât şi pentru piele, uleiul din sâmburi
de caisă este un ingredient practic, cu multiple modalităţi de utilizare,
motiv pentru care poate deveni oricând o alternativă economică la produsele
clasice precum loţiunea hidratantă sau masca de păr.
Pentru
tenurile deshidratate si palide sunt indicate mastile cu miez de pepene rosu
sau galben, care invioreaza si catifeleaza.
Pentru
a da stralucire tenului se poate freca usor obrazul cu o bucata de miez de
pepene rosu. Se lasa sa actioneze timp de 10 minute, dupa care se clateste fata
cu apa rece. Pielea va ramane mai fina, mai ferma si mai luminoasa.
Strugurii,
prin continutul bogat in vitamine si saruri minerale (calciu, fosfor,
magneziu), au asupra tenurilor efecte hidratante, hranitoare si calmante.
O
masca simpla, ce poate fi utilizata pentru toate tipurile de ten, se obtine
prin simpla taiere a cateva boabe de struguri si apoi stergerea fetei cu partea
carnoasa a fructelor. Dupa10 minute se clateste fata cu apa calduta apoi cu apa
rece.
Pentru
tenurile ridate se amesteca sucul de struguri cu miere de albine, pentru
hidratare si tonifiere se amesteca sucul cu smantana.
Pentru
tenul iritat sau ars de soare se recomanda aplicarea foilor de salata intregi
(tinute in prealabil cateva minute in lapte cald) sau a frunzelor de varza
(usor zdrobite).
Rosiile
sunt o importanta sursa de vitamine necesare epidermei. In special in cazul
tenurilor grase, seboreice, acneice, rosiile sunt un excelent mijloc de
curatare a tenului si de inchidere a porilor. Obrazul se sterge usor cu o rosie
coapta, taiata in jumatate (cu pulpa rosiei), se lasa pana intra bine in piele
si apoi se clateste cu apa calduta.
Sucul
de castravete are o larga intrebuintare in cosmetica datorita proprietatilor
hidratante si revigorante.
Feliile
de castravete aplicate direct pe fata ajuta la catifelarea si revigorarea
tenului si diminueaza ridurile fine. Ele sunt, de asemenea, un excelent remediu
si pentru pleoapele umflate.
Sucul
de castravete este utilizat si pentru atenuarea pistruilor.
Din
sucul de castraveti amestecat cu lapte dulce, proaspat se obtine un lapte de
castraveti care aplicat pe fata curate tenul si ii confera acestuia prospetime
si stralucire.
Mastile
cu morcovi rasi au asupra tenurilor actiune calmanta, cicatrizanta si
tonifianta.
Important:
orice tip de masca se aplica doar pe tenul curat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu